29 september 2025

Barnen i Tyresö kommun är matsvinnsmästare

Förskolan Ballongen har lyckats minska sitt matsvinn rejält. Med hjälp av målmedvetet arbete med pedagoger, barnens delaktighet och sopsamlarmonstret Kompostina har de hittat nya sätt att ta tillvara på mat som blir över.

På förskolan Ballongen i Tyresö har barnen fått vara med i diskussioner om matportioner, ekonomi och hållbarhet. Det har resulterat i att mängden mat som lämnats i matavfallet minskat. Förskolan har även hittat nya möjligheter för att ta tillvara på överbliven mat och jordens resurser.

– Tomaterna som blev kvar från mellanmålet planterade vi för att odla nya tomater. Och barnen kom på att vi kunde använda vattnet som vi inte drack upp till att vattna blommorna med, istället för att hälla ut det i vasken, säger förskolepedagogerna Sophie Heikkinen och Christina Hellgren.

Pedagogerna förklarar vidare att de pratat om att det är viktigt att äta sig mätt, trots att matsvinnet mättes:

– Vi pratade gemensamt om att det är viktigt att vi äter oss mätta för att kroppen ska orka, men att vi kan ta mat flera gånger. Innan varje ny gång känner vi efter i våra magar hur mycket vi orkar äta.

Tecknad figur som håller i ett fiskben.

Sopsamlarmonstret Kompostina.

Sopsamlarmonstren lär barnen om hållbarhet

Som hjälp i arbetet har Ballongen fått besök av sopsamlarmonstret Kompostina. Sopsamlarmonstren är ett pedagogiskt material som tagits fram av Hässleholms miljö. Materialet hjälper barn att lära sig om källsortering och miljö. Kommunala förskolor i Tyresö har beslutat att arbeta med materialet som en del i läroplanen.

Läs mer om sopsamlarmonstren (Hässleholms miljö) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Från 35 till 5,5 kilo tallrikssvinn

Enligt nationella siffror från Livsmedelsverket är snittet för matsvinn från tallriken i förskola cirka 20 gram per barn och måltid, det vill säga cirka 35 kilo per termin för en förskoleklass. När Ballongen räknade samman tallrikssvinnet som uppstod under hela terminen landade siffran på 5,5 kilo för alla 23 barnen. Som belöning för det imponerande resultatet fick barnen fika från personalen i matsalen.

Matsvinn – ett gemensamt ansvar

Att minska matsvinnet är inte bara viktigt i förskolan – det är avgörande även hemma. Varje Tyresöbo slänger i genomsnitt 25 kilo ätbar mat per år, vilket påverkar både klimatet och hushållsekonomin. Genom att planera inköp, ta vara på rester och förstå portionsstorlekar kan varje hushåll göra skillnad.

Även på kommunens centrala enhet måltidsservice, som bland annat ansvarar för skol- och förskolemat, finns ett tydligt matsvinnstänk.

Elizabeth Magnusson, gastronomisk chef berättar:

– Vi jobbar aktivt med att minska den negativa påverkan på klimatet och den biologiska mångfalden med våra måltider, bland annat genom att servera mer livsmedel från växtriket och mindre från djurriket. Det finns en mängd maträtter och livsmedel från växtriket som barnen och eleverna älskar. Våra kockars uppdrag är att ta fram nya rätter och testa nya tillagningsmetoder för att hitta fler varianter av hållbara livsmedel och maträtter som blir omtyckta. Våra kockar är otroligt duktiga på det, säger hon och fortsätter.

– Det gäller att vara lyhörd för vad matgästen tycker om men också att våga testa nya metoder, smakkombinationer och livsmedel. Det krävs ett kontinuerligt och kreativt arbete för att vi ska lyckas ställa om våra matvanor till att äta mer hållbara livsmedel.

Genom små förändringar i vardagen kan vi alla bidra. Nästa gång du lagar mat, fundera på om det som blir över kan användas på ett nytt sätt istället för att slängas.

Läs mer om matsvinn

Tillsammans gör vi skillnad för miljön!

Sidan publicerad av: avfall@tyreso.se
Senast uppdaterad: 29 september 2025