11 februari 2021

Så är det att jobba som busschaufför

Att vara busschaufför är ett viktigt, ansvarsfullt och spännande yrke. När du kör buss behöver du kunskaperna att hantera ett stort och tungt fordon i trafiken på ett säkert sätt. Men du behöver också kunna hantera människor och ge dem god service och trygghet när de reser med dig.

SFB - Svenska för bussförare

Är du social, ansvarstagande och gillar att hjälpa människor samtidigt som du trivs bakom ratten är bussförare jobbet för dig. Här får du veta mer om hur det är att arbeta som bussförare och hur du kan utbilda dig till yrket. Jobben väntar på dig.

Så ser en arbetsdag ut för en bussförare

Det som kanske främst dyker upp i våra tankar när vi tänker på bussar är de linjebussar som följer bestämda linjer och tidtabeller. Lokaltrafiken är mycket viktig för att samhället ska kunna fungera, och bussen är det vanligaste kollektiva färdmedlet i Sverige. Mer än hälften av alla lokala och regionala kollektivtrafikresor sker med buss. Men det finns många fler typer av busstrafik som du kan köra som busschaufför, till exempel expressbuss, flygbuss, skolbuss, turistbuss (både inom och mellan länder), färdtjänst m.m. Det innebär att det finns mycket variation inom bussföraryrket.

Bland de uppgifter du kan stöta på som bussförare finns bland annat (utöver att köra själva bussen):

  • Sälja och kontrollera biljetter och färdbevis
  • Kontrollera och redovisa kassan efter avslutat pass
  • Ropa ut hållplatser och hjälpa passagerare med att komma till rätt destination
  • En del bussar transporterar även gods och då kan du behöva hantera paket och annat gods
  • Kör du en turistbuss kan du behöva lägga upp en resplan tillsammans med kunden och gå igenom vid vilka sevärdheter bussen ska stanna. Du kan behöva skaffa och lära dig kartor när du ska köra utomlands samt ha språkkunskaper som hjälper dig i trafiken.
  • Oavsett vilken typ av buss du kör så behöver du alltid ge service åt de passagerare som reser med dig. Det kan handla om reseinformation, uppskatta hur lång tid resan tar m.m. Men du kan även behöva ger mer praktisk hjälp åt dina passagerare, till exempel om du kör färdtjänst.

Vad är det bästa med att vara bussförare?

Om du frågar de som arbetar som bussförare i dag så kommer nog många att svara att det är ett spännande och omväxlande jobb med mycket eget ansvar. När du kör buss träffar du nya människor varje dag, så ingen dag är den andra lik, även om du kör samma linje. Det är ett socialt jobb med många roliga möten och möjlighet att hjälpa andra människor. Just det roliga med jobbet gör att en del väljer att byta jobb och bli bussförare. Bland de som kör buss i dag kan du hitta ekonomer och ingenjörer som har bytt yrke just för att kunna ha roligare på jobbet.

Att vara bussförare är också ett yrke med mycket ansvar. När du sitter bakom ratten är du mer eller mindre chef över bussen. Det är dina beslut som tar passagerna dit de ska på ett tryggt och punktligt sätt. Du jobbar mycket självständigt, samtidigt som du är omgiven av människor.

Vad krävs för att bli bussförare?

För att få köra buss i linjetrafik så behöver du ha ett godkänt D-körkort och ett yrkeskompetensbevis. Det får du om du blir godkänd efter en bussförarutbildning.

För att verkligen trivas i yrket, och kunna göra ett så bra jobb som möjligt, behövs det även att du har vissa personliga egenskaper. Bussförare är ett serviceyrke, så du behöver vara serviceinriktad, lugn, flexibel och stresstålig då du möter dina passagerare. Det är ett stort ansvar att transportera många människor i ett tungt fordon, så du behöver även vara noggrann och ansvarsfull. Självklart är det också bra om du gillar att köra och att träffa mycket människor.

Att köra buss innebär också att du kan behöva köra på oregelbundna arbetstider, till exempel kvällar och nätter. Kör du längre sträckor, till exempel regionalbuss eller turistbuss, kan ditt jobb innebära att du är borta hemifrån under längre perioder. Självklart kan du påverka vilka tider och linjer du helst vill köra.

Gör karriär som bussförare

Lokaltrafiken ökar ständigt. Bara sedan 2000 har antalet bussresor ökat med 37%. Tillsammans med det faktum att många busschaufförer snart går i pension innebär det här att det kommer att vara lätt att få jobb som bussförare.

Att gå en utbildning till bussförare är ett säkert sätt att få ett jobb, men det kan även vara starten på en karriär inom busstrafiken. Det är en stor intern rörlighet inom de flesta stora bussbolag. Många av de som jobbar som bland annat trafikledare, utbildare, team- eller depåchefer, personalrekryterare, trafik- eller affärsområdeschefer började som bussförare. Faktum är att många bussföretag ser det som en nödvändighet att ha börjat som bussförare för att kunna få en högre befattning. Du kan gå långt om du börjar med att köra buss.

Utbilda dig till bussförare

Första steget mot en karriär med att köra buss börjar med en god utbildning. Svenska för bussförare (SFB) är en exklusiv utbildning för dig som vill lära dig att köra buss och inte har svenska som första språk. FSB är en 40 veckor lång utbildning uppdelad på två studieperioder. Under den första perioden studerar du svenska som andraspråk på grundläggande nivå (SVA Grund), trafikteori, service och bemötande, kommunikation samt yrkessvenska för bussförare. Klarar du av den biten, och bedöms att du har förutsättningarna att klara förarutbildningen, går du vidare till den andra studieperioden. Det är en förarutbildning hos bussföretaget Nobina. Efter att du har avslutat utbildningen och blivit godkänd är du garanterad arbete hos Nobina.

Att utbilda sig till bussförare är starten på en spännande och rolig karriär som kan ta dig långt, både på vägarna och i livet.

Läs mer om utbildningen Svenska för bussförare

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 7 oktober 2021