Studie- & yrkesvägledning

Välkommen till C3L:s studie- och yrkesvägledning!

Till oss kan du som är vuxen vända dig om du har frågor kring studier eller yrken. Vi informerar om utbildningar, kurser, prövningar, betyg och behörighetskrav till högre utbildningar. Vi informerar också om studiemedel från CSN. Du kan få vägledning kring din nuvarande situation och dina tankar om framtiden. Tillsammans kan vi utforma en individuell studieplan för dig eller bara se närmare på dina möjligheter.

Vi finns tillgängliga för kortare samtal på våra drop in-tider, eller så kan du boka en tid. Du är välkommen att e-posta oss. På telefon når du oss på våra telefontider i första hand.

Boka vägledningssamtal

Nu kan du som vill boka in ett vägledningssamtal på plats på C3L. Det går även bra att boka in vägledningssamtal på telefon eller Meet.

Använd bokningssidan för att boka in tider, online eller på plats:

Om du har frågor om examen eller att studera vidare på universitet/högskola/Yrkeshögskola är det bra om du tar med dina gymnasiebetyg till vägledningssamtalet.

Telefontider

  • Tisdag: 16-17 – Sanna
  • Torsdag: 10-11.30 – Sanna
  • Fredag: 10-11.30 – Sophia

Drop in-tider

Plats: Entrén vid besöksingången, mittemot expeditionen.

  • Onsdagar: 10-11.30
  • Fredagar: 10-11.30

Telefonnummer:

Sanna: 08-578 275 11
Sophia: 08-578 275 12

Studievägledarnas e-postadress:

syv-c3l@tyreso.se

Tillfälliga ändringar av tiderna meddelas på startsidan alternativt på denna sida.

Beställ intyg och betyg

Ansöka till SFI

Läs om ansökan till SFI

CSN – studieekonomi

Du kan finansiera dina studier med studiemedel från CSN (Centrala studiestödsnämnden) för grundläggande- och gymnasiekurser (inte SFI). Studiemedlet är skattefritt och pensionsgrundande.

Tänk på att när du uppger skola så ska du välja Centrum för Livslångt lärande. Det gäller även när du studerar på NTI-skolan. För att få studiemedel måste du själv ansöka om stöd hos CSN.

Informationsfilmer om studiemedel från CSN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Studiestartsstöd

Studiestartsstöd är ett bidrag som vissa arbetslösa kan få under en kortare tid för att studera på grundskole- eller gymnasienivå och därmed öka chanserna till jobb. Det är hem­kommun­en som i första hand bedömer vilka som tillhör målgruppen för studie­starts­stödet. Det är hos studie- och yrkesvägledarna på C3L som du gör din ansökan.

Mer information finns på csn.se:

Information om Studiestartsstöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Omställningsstudiestöd – Nytt bidrag från CSN

Det nya omställnings­­studiestödet är till för dig som är mitt i arbetslivet och vill bredda din kompetens så att du blir mer attraktiv på arbets­­marknaden. Den 1 oktober 2022 öppnar ansökan och då kan du söka omställnings­studiestöd för studier i Sverige som börjar 1 januari–30 juni 2023.

Läs mer om omställningsstudiestöd här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Grundläggande behörighetsprovet

Du som är minst 24 år och saknar grundläggande behörighet till högskolestudier kan skriva ett prov för att styrka din kompetens. Nästa prov ges 30 september 2023. Anmälan till provet 2023 är öppen från 23 augusti tills platserna tar slut, som längst till 6 september. Antalet platser är begränsat till 1 000 fördelade på olika provorter. Var därför ute i god tid för att säkra din plats.

Här kan du läsa mer om provet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Anmälan till prov Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Beställa slutbetyg eller gymnasieexamen

Studievägledarna utfärdar slutbetyg och gymnasieexamen när du har uppnått de poäng som krävs. Du måste själv meddela via e-post till studievägledarna när du är klar för ett slutbetyg eller en gymnasieexamen.

Sista dag för utfärdande av slutbetyg är 1 juli 2025.

Ditt slutbetyg eller gymnasieexamen från C3L skickas automatiskt till antagning.se. Om du har en aktiv ansökan på antagning.se kan du se dina betyg under Mina meriter. Kontrollera att de finns där. Tänk på att betygen måste vara inne på Antagning.se senast 1 december 2022 för att räknas med till antagningen med start till vårterminen och senast 21 juni 2023 för att räknas med till antagningen till hösten 2023.

Beställ slutbetyg - gymnasieexamen

antagning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 17 december 2019