SFX-IT – Svenska för programmerare

Läs yrkessvenska på SFX i Tyresö, kombinerat med programmering.

SFX-IT

SFX-IT för programmerare är en flexibel lösning oavsett vilken nivå du befinner dig på i svenska språket och hur du vill studera. Du kan välja att studera online eller i klassrum. Tillsammans med C3L bestämmer du hur länge du ska studera och vad utbildningen ska innehålla. Du kan välja att studera upp till 6 studieperioder, vilket motsvarar ett och ett halvt år. Om du inom denna tid avslutar SVA grund har du möjlighet att studera SVA på gymnasial nivå tillsammans med elever i våra fristående kurser.

Syftet med utbildningen är att du som programmerare från ett annat land snabbt ska kunna lära dig svenska och bli tillgänglig på arbetsmarknaden.

Hur studerar man?

På SFX-IT har du två möjligheter till studieform.

Dagtid i klassrum i Tyresö

Kurser C, D och SVA grund: Studier i svenska som andraspråk med fokus på IT och programmering. Utbildningen motsvarar heltidsstudier. Vi rekommenderar att du väljer dagtidsstudier om du har möjlighet.

Kvällstid online

Kurs C och D: Studier i svenska som andraspråk med fokus på IT och programmering. Utbildningen sker på distans i ett virtuellt klassrum en kväll/vecka. Du arbetar mestadels självständigt efter en studieplan och på webblektionerna kommer läraren i första hand att fokusera på muntlig träning.

SVA grund: Studier i svenska som andraspråk med fokus på IT och programmering. Utbildningen sker på distans med en kombination av individuell handledning och undervisning i ett virtuellt klassrum. Du arbetar mestadels självständigt efter en studieplan och på webblektionerna kommer läraren i första hand fokusera på muntlig träning.

Du kommer till C3L på ett informationsmöte i samband med kursstart och i slutet av studieperioden då du gör ett slutprov. Detta är en bra lösning för dig som redan har jobb som programmerare men behöver lära dig svenska för att kunna jobba vidare i Sverige.

Vem kan ansöka?

Du behöver vara utbildad programmerare, exempelvis ha en universitetsutbildning eller Microsoftcertifiering i programmering. Du behöver kunna tala och förstå engelska.

Du kan vara nybörjare i svenska språket. Du ska inte vara klar med SVA grundläggande delkurs 4.

Hur ansöker jag?

Du ansöker via webben. Fyll i och skriv ut ansökan och lämna den på SFI-centrum eller Komvux-centrum i din hemkommun, lämna även en kopia på betyg i SFI/SVA.

Webbansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kurser:

Obligatoriska kurser:

 • Svenska som andraspråk med IT-inriktning från SFI C till SVA 3
  Kursbeskrivning: Du börjar på aktuell kunskapsnivå. Förutom att ge en språklig grund är svenskan anpassad för att arbeta som programmerare. Undervisningen avser att bygga upp begrepp och metodik kopplade till IT-branschen i Sverige. Kurserna avslutas med intyg eller betyg. Alla svenskkurser erbjuds även online på kvällstid, med lektioner i webbklassrum en gång i veckan.

Valbara kurser:

 • Programmering 1 med C#, dagtid eller online
  Kursen behandlar sådant som datalagring och databearbetning, logik, vektorer, metoder, objekt, klassbibliotek och filhantering.
 • Programmering 2 med C#, dagtid eller online
  Kursen behandlar bl.a. objektorienterad programmering, inkapsling, arv, polymorfism, UML, gränssnitt och kommunikation.
 • Orienteringskurs certifikat (programmeringsprojekt)
  Vi erbjuder kurspaket för dig som vill få officiella certifikat från Udemy inom valfritt programmeringsspråk. Man studerar själv med hjälp av onlinekurser och instruktionsvideor samt övningar. Udemy är en omfattande och välkänd aktör inom onlineutbildningar och certifikat, de erbjuder även livstids tillgång av innehållet som uppdateras löpande med de senaste teknikerna.

Utöver dessa erbjuder vi också:

 • CV-konstruktion
 • Förberedelse inför jobbintervju
 • Gästföreläsare, besök och events med fokus på jobb inom IT

Samordnare:

Therese Sarocchi
therese.sarocchi@tyreso.se
Telefon: 08-578 275 09

Utbildningsstart:

8 augusti 2022

Sista ansökningsdag:

23 juni 2022

Kurstid:

2-6 studieperioder (individuellt upplägg). En period motsvarar ca 10 veckor.
Om studieperioder

Studiestöd:

Utbildningen är studiestödsberättigad efter avslutad SFI D-nivå

Förkunskaper:

Erfarenhet av programmering. Tala och skriva engelska.

Betyg:

Efter avslutad utbildning ges betyg i genomförda kurser eller intyg

Kostnader:

Utbildningen är avgiftsfri och läromedel ingår.

Om SFX-IT:

Läs om SFX-utbildningar på sfx.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

sfx.se
Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 28 april 2022
Upp