SFX-IT – Svenska för programmerare

Läs yrkessvenska på SFX i Tyresö, kombinerat med programmering.

SFX-IT

SFX-IT för programmerare är en flexibel lösning oavsett vilken nivå du befinner dig på i svenska språket och hur du vill studera. Du kan välja att studera online eller i klassrum. Tillsammans med C3L bestämmer du hur länge du ska studera och vad utbildningen ska innehålla. Du kan välja att studera upp till tre terminer, vilket motsvarar ett och ett halvt år.

Syftet med utbildningen är att du som programmerare från ett annat land snabbt ska kunna lära dig svenska och bli tillgänglig på arbetsmarknaden.

Hur studerar man?

På SFX-IT har du två möjligheter till studieform.

Dagtid i klassrum i Tyresö

Om du väljer att studera på dagtid i klassrum går du ca 15-18 timmar i veckan och läser svenska som andraspråk med fokus på IT och programmering. Vi rekommenderar att du väljer dagtidsstudier om du har möjlighet.

Kvällstid online

Om du väljer att studera kvällstid online kommer du att få ca tre timmar i veckan i ett virtuellt klassrum. Du arbetar mestadels självständigt efter en studieplan och på webblektionerna kommer läraren i första hand fokusera på muntlig träning.

Du kommer till C3L på ett informationsmöte i samband med kursstart och i slutet av terminen då du gör ett slutprov. Detta är en bra lösning för dig som redan har jobb som programmerare men behöver lära dig svenska för att kunna jobba vidare i Sverige.

Vem kan ansöka?

Du behöver vara utbildad programmerare, exempelvis ha en universitetsutbildning eller Microsoftcertifiering i programmering. Du kan vara nybörjare i svenska språket. Du ska inte vara klar med SVA grundläggande delkurs 4. Du måste också kunna tala och förstå engelska.

Hur ansöker jag?

Du fyller i en ansökningsblankett. Spara ner den på datorn, fyll i och skriv ut och lämna den på SFI-centrum eller Komvux-centrum i din hemkommun, tillsammans med kopior på de dokument som står i listan på ansökningsblanketten.

Ansökningsblankett

Din hemkommun behöver signera del 2 av ansökningsblanketten. När de har signerat det, kommer de att skicka hela ansökan till oss.

Du får sedan en kallelse till ett programmeringstest i valfritt språk som testar dina programmeringskunskaper.

Kursinnehåll:

Obligatoriska kurser:

 • Svenska som andraspråk med IT-inriktning från SFI C till SVA 3
  Kursbeskrivning: Du börjar på aktuell kunskapsnivå. Förutom att ge en språklig grund är svenskan anpassad för att arbeta som programmerare. Undervisningen avser att bygga upp ett stort vokabulär som kan användas inom IT-branschen i Sverige. Kurserna avslutas med intyg eller betyg.
  Alla svenskkurser erbjuds även online på kvällstid, med lektioner i webbklassrum en gång i veckan.
 • Svenska med C#
  För dig som läser på dagtid i Tyresö ingår en kurs i programmeringssvenska med hjälp av C#. Du lär dig grunderna i programmeringsspråket C#, samtidigt som du lär dig använda svenska språket i programmering. Denna kurs ingår för alla som är klara med SFI C.

Valbara kurser:

 • Programmering 1 med Javascript eller C#, dagtid eller online
  Kursen behandlar sådant som datalagring och databearbetning, logik, vektorer, metoder, objekt, klassbibliotek och filhantering.
 • Programmering 2 med Javascript eller C#, dagtid eller online
  Kursen behandlar bl.a. arv, UML, gränssnitt, typoberoende, lambdauttryck, grafiska användargränssnitt, trådar och kommunikation.
 • Certiferingskurser inom valfritt programmeringsspråk, online
  Vi erbjuder kurspaket för dig som vill få officiella certifikat från Udemy inom valfritt programmeringsspråk. Man studerar själv med hjälp av onlinekurser och instruktionsvideor samt övningar. Udemy är en omfattande och välkänd aktör inom onlineutbildningar och certifikat, de erbjuder även livstids tillgång av innehållet som uppdateras löpande med de senaste teknikerna.

Utöver dessa erbjuder vi också:

 • CV-konstruktion
 • Förberedelse inför jobbintervju
 • Gästföreläsare, besök och events med fokus på jobb inom IT
 • Individuell coachning

Samordnare:

Therese Sarocchi
therese.sarocchi@tyreso.se
Telefon: 08-578 275 09

Utbildningsstart:

11 januari 2021 (dagtid/online)
Ansök senast: 4 januari 2021

Kurstid:

1-3 terminer (individuellt upplägg)

Studiestöd:

Utbildningen är studiestödsberättigad efter avslutad SFI D-nivå

Förkunskaper:

Erfarenhet av programmering. Tala och skriva engelska.

Betyg:

Efter avslutad utbildning ges betyg i genomförda kurser eller intyg

Kostnader:

Utbildningen är avgiftsfri och läromedel ingår.

Om SFX-IT:

Läs om SFX-utbildningar på sfx.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

sfx.se
Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 20 oktober 2020
Upp