16 januari 2023

Undersköterska eller vårdbiträde – vad är skillnaden?

Är du nyfiken på att utbilda dig för att jobba inom vården, men är osäker på vad det är för skillnad mellan undersköterska och vårdbiträde? Det är inte alltid så lätt att hålla reda på, speciellt om man inte är insatt. Här förklarar vi de olika rollerna och vilka egenskaper och utbildning som krävs för att bli en vårdhjälte.

Undersköterska/vårdbiträde

Skillnaden mellan undersköterska och vårdbiträde

Vårdbiträden och undersköterskor har många gånger liknande arbetsuppgifter, men det finns också tydliga skillnader. Undersköterskans uppgift är till exempel mer omfattande och kan innefatta även det medicinska, som att assistera vid undersökningar och operationer, medan vårdbiträden fokuserar på det praktiska.

Arbetsuppgifter och utbildning

Både undersköterskor och vårdbiträden är samhällets hjältar och arbetar nära människor som är i behov av vård, omsorg, stöd eller service. En undersköterska (ofta förkortat usk) kan jobba på samma ställen som vårdbiträden, men förutom äldreboenden och hemtjänst även på vårdcentraler eller sjukhus, vårdcentral, psykiatri, gruppboende eller daglig verksamhet. Arbetsuppgifterna varierar och handlar om att assistera läkare och patienter. Vårdbiträden arbetar däremot främst på äldreboenden, inom hemtjänsten och som personlig assistent, vårdare eller boendestödjare. De kan i vissa fall också jobba på sjukhus, även om det inte är lika vanligt. Arbetsuppgifterna innebär praktisk omsorg som att hjälpa till med allt från påklädning och personlig hygien till att fungera som socialt stöd och att följa med ut på promenader.

Undersköterskor är utbildade i ungefär samma ämnen som vårdbiträden, som anatomi och fysiologi, omvårdnad och psykiatri. Men de läser även gerontologi och geriatrik, liksom fördjupningskurser i omvårdnad, psykiatri och psykologi. Vårdbiträden kan använda sin utbildning för att vidareutbilda sig till undersköterskor.

Vem passar som undersköterska eller vårdbiträde?

Att arbeta inom vården är ett roligt och utmanande jobb. Du arbetar dagligen med människor och därför är det en stor fördel, men inget krav, om du har arbetat inom service på något sätt. Många har tidigare erfarenhet inom exempelvis restaurang eller handel, men det går också bra att ha en annan bakgrund som gett dig de kunskaper och färdigheter du behöver. En del studerar också vidare direkt efter gymnasiet. Att ha förmågan att känna empati och tycka om att hjälpa och underlätta för människor i mer eller mindre utsatta situationer, uppskattas inom båda yrkena. Att vara uppmärksam, stöttande och ha lätt att kommunicera är andra bra egenskaper hos vårdbiträden och undersköterskor.

Vad tjänar en undersköterska eller vårdbiträde?

Lönerna inom vården är generellt sett lägre än andra medellöner, men varierar mycket beroende på ålder, anställning (fast-, vikarie eller timanställd), kön och var i landet du arbetar. En undersköterska inom kommunal verksamhet tjänar i snitt 30 000 kronor/månaden före skatt. Ett vårdbiträde tjänar i genomsnitt 26 400 kronor i månaden före skatt, men det finns också konsulter inom yrkena som tjänar betydligt mer.

Fördelar med att vara undersköterska eller vårdbiträde

Både undersköterska och vårdbiträde anses vara framtidsyrken enligt Statistiska centralbyrån, det vill säga det är roller där det finns en stor efterfrågan på utbildad personal och förväntas göra det i flera år framöver. Det är också yrken med goda utsikter och utvecklingsmöjligheter. Du kan bygga på din karriär och lära dig nytt, samtidigt som du riktar in dig på de områden som du tycker passar dig bäst. Din kompetens behövs på bred front på både kort och lång sikt och du kommer vara efterfrågad på arbetsmarknaden. En utbildning till vårdbiträde eller undersköterska ger dig alltså möjligheten att snabbt komma in i arbetlivet och bidra i en roll som är viktig för både individer och samhället i stort.

Stor brist på utbildad personal inom vård och omsorg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Utmaningar med att vara undersköterska eller vårdbiträde

En karriär inom vård och omsorg ger dig en meningsfull, men utmanande vardag. Eftersom arbetsmarknaden är god kan du själv välja om du vill jobba inom den privata eller offentliga sektorn (kommun, sjukvårdsregioner). Som undersköterska eller vårdbiträde varierar arbetstiderna och du behöver ofta jobba kvällar och helger. Det krävs därför att du är flexibel och positiv. En god grundfysik är också en fördel, eftersom det ofta, men inte alltid, krävs en del förflyttning och belastning. Det kan med andra ord vara ett stundtals tungt jobb och det är bra att vara både stresstålig och självgående.

Hur blir jag undersköterska eller vårdbiträde?

Drömmer du om att bli undersköterska eller vårdbiträde är det bra att börja med att utbilda dig. Utbildningarna hos oss ger dig en bred kunskap inom vård- och omsorg. Du väljer själv om du vill studera på hel- eller deltid och kan också skräddarsy din utbildning till viss del, för att underlätta att kombinera din vardag med till exempel arbete. Utbildningen startar två gånger på år och då ingår bland annat fyra veckors praktik, eller arbetsplatsförlagt lärande (APL), som det också kallas. Om du saknar svenska 1 eller svenska som andraspråk 1 ingår det också i kursen, så att du inte behöver läsa utanför utbildningen utan lär dig termer och fackspråk under utbildningen.

Sök utbildningen till undersköterska

Är du nyfiken på att studera till undersköterska eller vårdbiträde och få möjlighet att arbeta i olika verksamheter inom vården? Utbildningen till undersköterska omfattar 1 500 poäng över 6 studieperioder (1,5 år om du väljer heltid). Här nedan hittar du allt om våra utbildningar, hur du ansöker och vilka kurser du läser. Du är också varmt välkommen att höra av dig om du har frågor.

Läs mer om utbildningen till undersköterska

Studie- och yrkesvägledningen

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 4 april 2023