10 oktober 2023

Tillsammansodlarnas grönskande mötesplats

På en inhägnad yta mellan Vendelsövägen och Fornuddsvägen växer det för mångfald. Här har det gemensamma odlingsintresset samlat odlare från närområdet för att odla mat och blommor på kommunens mark. Och här är alla välkomna in.

Här breder växtligheten ut sig i full prakt. Solrosor, bönor, tomater, gurkor, physalis, broccoli, grönkål, flera sorters sallad, tagetes, luktärter och mycket mer samsas på ytan. Odlingen är inhägnad med ett högt staket men låt inte det hindra dig att gå in och njuta av det som växer. Stängslet ska hålla hungriga rådjur och harar ute men alla andra är välkomna in.

Grindar till inhägnat område med skylt som säger Trollbäcken tillsammansodling.

Gruppen med odlare har vuxit sedan samarbetet startade och idag är de cirka åtta entusiastiska Trollbäckenbor mellan 12 och 80 år som tillsammans odlar och provar olika odlingsidéer på den tilldelade ytan.

Gemensamt intresse för odling och hållbarhet

Jesper och Cornelia är initiativtagare till den gemensamma odlingen. De delar intresset för odling och har samma syn på vad odlingen kan göra för både social och ekologisk hållbarhet.

– Det här är ett sätt att lära känna varandra i närområdet och det är stärkande att kunna tillföra något till lokalsamhället. Med odlingen gynnar vi den biologiska mångfalden genom att blanda grönsaker och blommor i våra odlingar, samtidigt som vi också bjuder in och accepterar delar av det vilda så att så mycket som möjligt får möjlighet att växa och leva här, säger Jesper.

– Även hållbarhets- och beredskapstänket har vi med oss, att vi som människor behöver bli bättre på att odla det vi äter där vi bor.

Två bilder där den första visar hand som känner i jord i odlingsbädd och andra bilden visar person sitter på huk bredvid odlingsbädd.

En odling utan spadar. Odlingen sker enligt metoden no-dig (odla utan gräva). Det ger många positiva följdeffekter som att skapa ny matjord, binda kol och stärka den biologiska mångfalden. Här visar Jesper en odlingsbädd som består av ett lager kartong och kompost.

Positiva reaktioner från närboende

Odlingen lockar till sig nyfikna besökare vilket gjort plätten till en naturlig mötesplats i området. Reaktionerna från närboende och förbipasserande har bara varit positiva och intresset har varit stort. En skördefest på odlingen i mitten av september lockade över 200 besökare.

– Vi blir oerhört glada av det positiva gensvar vi fått av boende i närområdet! säger Cornelia.

Barn plockar bland växter i odling. 

När gruppen arrangerade skördefest lockades Tyresöbor från olika bakgrunder och generationer och med varierande odlingserfarenheter.

Blast plockas från majskolv, bukett med solros, tagetes och luktärter samt liten skylt på odling som säger Sparas för frö.

Ett testbäddsprojekt som underlag till odlingsplan

Odlarna har skrivit ett brukaravtal med kommunen, som upplåtit platsen i Trollbäcken som del i ett testbäddsprojekt för ökat odlande. Det är kopplat till kommunens hållbarhetsarbete och ska bland annat öka den biologiska mångfalden. Brukaravtalet är ett verktyg för att upplåta kommunens mark till odling och uppmuntra till medborgarengagemang.

– Här har kommunen upplåtit en plats som varit oanvänd. Odlingen tillför en mängd mervärden jämfört med om vi hade fortsatt ha klippt gräsmatta, som är artfattigt och dessutom kräver underhåll. Här kan vi bidra till biologisk mångfald, skapa en mötesplats för Tyresöbor och ta vara på medborgarnas engagemang och intresse. Dessutom är det vackert! säger landskapsarkitekt Johanna Ronnheden.

Trälåda för kompost med skylt som välkomnar grannar att slänga löv och kompost.

Odlingen genomsyras av återbruk och cirkulär inriktning. Växtmaterial och löv från grannar komposteras på plats och regnvatten från närliggande förskolas tak används för bevattning. Lastpallar kommer från ett närliggande bygge, halmen kommer från kommunens Halloween-pynt och fröer från odlarnas egna hemmaodlingar eller gåvor från grannar. Inga jordsäckar har köpts in till odlingen.

Testbäddsprojektet ska bli underlag i kommunens ambition att ta fram en plan för odling i Tyresö och projektet har tydligt visat på fördelarna med odling. Efter odlingssäsongens slut ska kommunen utvärdera hur brukaravtalet fungerat som verktyg för att kunna ta ställning till hur vi ska arbeta med brukaravtal framöver.

Larv krälar på broccoliplanta. 

All odling är helt ekologisk, vilket hjälper till att stärka den biologiska mångfalden.

Välkommen att skörda – men lämna lite kvar

Odlingen i Trollbäcken är öppen för alla att besöka och du får till och med plocka av det som växer.

Tänk bara på att:

  • vara rädd om det som växer och lever på odlingen – behandla växter och insekter varsamt
  • plocka med måtta och för eget bruk – lämna alltid lite kvar
  • lämna rötter i marken
  • lägg blast och stjälkar i komposten
  • lämna gärna löv och gräsklipp i kompostkärlet, men inte något som har utsatts för besprutning/konstgödsel.
Person plockar frön solros och solros i solen.

Cornelia smakar solrosfrön.

Tips!

Spana in gruppens Instagramkonto: tillsammansodling_trollbacken för att få inspiration till eget odlande.

Skylt som välkomnar grannar in i den inhägnade odlingen.

"Välkommen in i den gemensamma odlingen. Av grannar, för grannar" säger skylten utanför den inhägnade odlingen.

Sidan publicerad av: kommunikation@tyreso.se
Senast uppdaterad: 10 oktober 2023